top of page

Holisme brengt je terug bij jezelf

Holisme duikt steeds vaker op. Toch is het niet nieuw. Al sinds mijn opleiding als ergotherapeut - 27 jaar geleden - stond in de omschrijving van ons vak 'holistische benadering'.

En sinds ik mijn praktijk oprichtte in 2002 stelde ik holisme voorop.


Maar wat betekent het precies?


Rond mijn 23ste besefte ik: hoe diep ik er ook door zit, ik kan steeds thuis komen bij mezelf. Zolang ik maar doe wat bij me past én de focus blijf leggen op zelfontwikkeling.

Holisme komt van het woord holos, wat betekent 'geheel'. Holisme houdt in dat je volledig in balans bent op alle niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel.

Al bij de oude Grieken en Romeinen werd naar de mens gekeken in zijn geheel. Hoe specifieker de westerse geneeskunde werd, hoe meer niveaus er wegvielen. Voornamelijk energetisch en spiritueel werden opzij gezet.


Waarom is net nu 'holisme' weer hot?


We leven in een burn-out maatschappij en dan zie je dat heel wat mensen op zoek zijn naar balans.

Holistisch leven gaat over de weg terug naar jezelf - op de vijf niveaus. Je gaat onderzoeken welke blokkades er zijn, wat je kan loslaten en hoe je de beste versie van jezelf kunt zijn.

Tegenwoordig eten we gezond, sporten we vaak, slapen we goed. Dat is fysiek voeden.

Ook in de andere niveaus kan je goed voor jezelf zorgen. Via oefeningen, meditaties, yogavormen...


Vandaar dat ik bij BLESS de focus leg op 5 pijlers: body - leisure - energy - spirit - strength. Het weerspiegelt het pad dat ik bewandeld heb. Nog steeds - na meer dan 20 jaar - spiegel ik me aan mijn credo om te achterhalen waar ik minder aandacht aan besteed.

21 jaar geleden startte ik met opleidingen die mijn spiritueel, mentaal en emotioneel veld triggerden. Vanuit mijn opleidingen rond energiewerk (o.a. shiatsu, reiki...) ontstond één van mijn grootste transformaties. Ik kon niet anders dan naar mezelf kijken, blokkades aanvaarden en loslaten wat ik kon. Eigenlijk is dat niet gestopt.


Dat wou ik ook zo doorgeven. Vandaar dat mijn BLESS-concept gebouwd is op de manier hoe ik het voor mezelf aanpak: werken op de 5 niveaus.


Groeien is een leerproces. Ons leven bestaat uit 'waves' van gebeurtenissen - de ene golf al groter dan de ander. Je hebt niet altijd invloed op wat het leven je brengt. De situaties op ons pad geven ons wel de kans te transformeren. Als je maar weet dat je kan thuiskomen bij jezelf.


Als holistisch therapeut deel ik bewust veel persoonlijke verhalen. Ik gebruik mijn eigen ervaringen om de vraag van de klant open te trekken, te verduidelijken. Persoonlijke verhalen werken beter dan een zedenpreek. Want zeggen wat iemand moet doen, gaat al snel een defensief gevoel geven. Naar een verhaal over ervaringen luisteren en wat ik daaruit geleerd heb, leidt sneller tot inzichten en AHA-momentjes van de klant uit.


Eigenlijk ben ik er om mensen te bevestigen wat ze zelf al weten. Dat is ook zo voor mezelf. Ik laat regelmatig mijn lichaam behandelen door collega's en dan heb ik vaak niet veel nodig om te weten welke richting ik uit moet.

Vertrouw op je gevoel, op je instinct. Diep vanbinnen weten we vaak wel wat we wel en niet willen. Helaas is dat in onze kindertijd vaak afgeleerd om naar die innerlijke stem te luisteren. In de plaats gingen we regels volgen en voldoen aan wat er van ons verwacht wordt. Maar zo maak je anderen gelukkig, niet jezelf.


Door naar je innerlijke stem te luisteren, vind je je pad in het leven. Je innerlijke wereld is uiteindelijk de enige plek waar je rust gaat vinden.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page