top of page

Yoga beoefenen, is ontdekken...

... is je eigen ervaring ontdekken.

Ik had het er nog over deze week tijdens een yogales: "zalig hé, deze oefening. Ze is nog niet zoals ik zou willen maar wat een impact al. Leuk om die uitdaging en obstakels te ervaren op mijn mat als een plezier." Mijn studenten keken me raar aan. Eentje durfde te zeggen dat ze blij was dat ook bij mij niet perfect was 😁


Yoga bracht - en brengt me nog steeds - 3 belangrijke lessen die ik van in het begin meegeef in mijn lessen.


Respecteer jouw grenzen

De eerste vraag of opmerking die ik krijg, is dat men niet lenig is. Yoga doe je niet omdat je lenig bént maar omdat je o.a. je lenigheid wilt aanpakken. Je hoeft je benen niet in je nek te leggen of meteen 5 minuten in een houding te blijven. Yoga kan je op oneindig veel manieren beoefenen. Ontdek en voel wat bij jou past. Verwacht niet meteen dat alles helemaal lukt zoals jij dat graag zou willen. Respecteer je grenzen en aanvaard dat je yoga mag doen op jouw niveau, met jouw flexibiliteit, genietend van de stretching.


Ontdek jouw eigen lichaam

Voel je lichaam. Voel de stretch. Stretch is geen pijn 🙏

Jouw lichaam is uniek. Jij maakt connectie met jouw lichaam en zo ontdek je hoe jij je voelt óp de mat, maar ook náást de mat. Want hoe jij je op je mat gedraagt, zó sta jij in het leven.

Sta hier maar eens bij stil... Hoe ga jij om met uitdagingen op de mat bijvoorbeeld? Hoe voelt stilzitten op je mat?Functionele yoga is mijn tool

Jouw yoga ziet er niet uit zoals op Facebook of Instagram 😁

Behalve een foto van jezelf in een yogahouding op social media - zoals ikzelf graag mijn foto's deel om te inspireren. Dat is leuk! Zeker blijven doen want zo toon je aan hoe jij jouw praktijk blijft beoefenen om jouw Body & Mind te beïnvloeden. Hopelijk kan je dan op jouw beurt anderen inspireren om ook even op hún eigenste manier yoga te beoefenen. Want yoga hoeft niet altijd op een matje. Zelfs mindful stofzuigen is een 'yogamomentje'.

Yoga gaat over luisteren naar je lichaam en bewust in het nu-moment be-leven. Wat hebben jouw body & mind nodig?

Dat bied ik je aan in mijn lessen: functionele toepassingen om een oefening uit te voeren, aangepast aan jouw lichaam op dat moment. Je lichaam vertelt je alles 💙 Ikzelf hou ervan om mijn Lu Jong Practice te gebruiken als een spiegel en zo vast te stellen tijdens mijn oefeningen van de 5 elementen hoe ik erbij loop. Niet om mezelf te beoordelen, wél om te weten hoe ik me anders kan gedragen om nét op dat element wat dieper in te gaan gedurende mijn dagelijkse activiteiten.

Zo kan ruimte-element mij aantonen hoe ik ruimte neem voor mezelf. Als je weet dat ruimte kan staan voor: je eigen ruimte innemen, tijd nemen voor jezelf, té veel acties in één moment willen duwen...


Yoga is een unieke reis, een filosofie die je dichter bij je eigen kern kan brengen.

Zo kwam ook Tog Chöd op mijn pad. Ik zocht een praktijk waarbij ik dankzij bewegen tóch mijn mind tot rust kon brengen.

Maar mijn liefde hiervoor deel ik jullie graag in een volgende post.
Veel plezier en geniet van alles onderweg 💙
26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page